Wat is wasabi?

Wasabi is een sterke specerij uit de Japanse keuken die vaak wordt gegeten bij sushi en andere visgerechten. De meeste wasabi die tegenwoordig in het Westen verkocht wordt is niet het oorspronkelijke traditionele recept. Het is een imitatie of wasabi vervanger, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en andere stoffen. Ook in Japan wordt vaak imitatie wasabi gebruikt, daar wordt het onder meer in tubes en als wasabi poeder op de markt gebracht. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan en daarbuiten wordt nog echte wasabi in de sushi verwerkt. De smaak van echte wasabi is zoet en heeft een aangename pittige smaak die kortstondig van duur is. De imitatie wasabi is pittiger en heeft een langere nasmaak.

Wasabi wortel

Waar wordt wasabi van gemaakt?

Misschien vraag jij je af waarvan of hoe wasabi word gemaakt? Echte wasabi word gemaakt van de wortels van de Wasabia japonica. De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel. De Wasabi is een japans kruid dat gebruikt word bij sushigerechten, men kan de wortel ook geraspt gebruiken in salades. De Wasabia Japonica wordt zo een 20 tot 60 cm hoog. De wortelstok is ongeveer 30 cm lang en 3 tot 5 cm dik. De plant is niet winterhard en heeft een constante luchtvochtigheid nodig. In de vrije natuur kom je deze overplant alleen in Japan en op het Russische eiland Sachalin voor. Van de wortel van deze plant wordt wasabi gemaakt.

Wasabi wortel

Is wasabi gezond?

Als je online zoekt op wasabi kom je al snel terecht op artikelen die zeggen dat wasabi de levensverwachting verlengt, dat wasabi goed werkt tegen kanker, goed is voor je tanden en dat wasabi helpt tegen voedselvergiftiging. Wasabi is dus erg gezond! Goed is om te weten dat de imitatievariant van wasabi die gemaakt is met mierikswortel soortgelijke geneeskrachten bevatten. Mierikswortel is namelijk ook erg gezond. Naast de bovengenoemde werkingen heeft wasabi nog meer medicinale werkingen: het gaat ook bloedplaatjesaggregatie tegen, het verlaagd je histamineniveau waardoor minder ontstekingen optreden, het helpt tegen de jeuk bij een allergische reactie als eczeem of andere jeukende huidziektes en de botdichtheid wordt verhoogd als er veel wasabi wordt gegeten!

Wasabi gezond

Echte wasabi kopen?

Waar koop je echte wasabi? Wasabi is in Nederland moeilijk te verkrijgen in winkels, mede door de strenge regelgeving die van toepassing is op de export vanuit het land van herkomst en de strenge douanevoorschriften van Nederland. En ook in Japan is het niet overal altijd beschikbaar. In China wordt de meeste wasabi nog op de traditionele manier verbouwd. Deze productie van wasabi vindt plaats in stromend bergwater. De wasabi wordt ook wel "Sawa" wasabi genoemd. De prijs is vrij hoog want wasabiplanten hebben ruim twee jaar verzorging nodig voordat de wortelen geoogst kunnen worden. Voor 50 gram (ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse wasabi is in het Westen bijna niet te koop in winkels.  Je kunt wasabi online kopen maar vaak wordt online 'Oka' wasabi aangeboden. Deze wasabi is minder van smaak en kwaliteit, maar wordt aangeboden voor de prijs van de echte A-klasse ‘Sawa’ wasabi.

Zelf wasabi maken

Zelf Wasabi maken

Perfecte redenen dus om meer wasabi te eten en misschien zelfs zelf te maken. Uiteraard kan je wasabi zelf maken alleen is wasabi erg moeilijk te vinden op de Nederlandse markt. De wasabi die je dus in een sushi restaurant eet is vaak een namaak-wasabi. Voor de ingrediënten wasabi of wasabi poeder kun je het beste naar een toko gaan. Dit is een Japanse winkel. Lees hieronder in 3 stappen hoe je zelf wasabi maakt!


1. Schil eerst de Wasabi. De buitenste rand van de wortel heb je niet nodig en snij ook de takjes weg.


2. Nu moet je de wasabi raspen. Rasp zo fijn mogelijk voor een mooie egale pasta. Wat je na het raspen overhoudt is een bakje met vocht en wasabi.


3. Kneed de wasabi en het vocht tot een balletje en laat dit 10 minuten rusten, zo komen namelijk de smaken vrij. Na 10 minuten rust kan de wasabi geserveerd worden!

Zelf wasabi maken

BEN JE VAN PLAN LEKKER ZELF AAN DE SLAG TE GAAN? 

Wij hebben alvast 5 leuke en orginele sushi recepten voor je uitgedacht; lees ze hier!

Of misschien wil je weten hoeveel sushi je per persoon moet maken? Dat kan je hier lezen!

Weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben ook een leuke blog geschreven over hoe jij je eigen sushi kan maken; lees de blog hier!

Of wil je sushi maken overlaten aan de professionals? Bestel hier de sushi van Shiki Sushi Lounge!

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery