Wat is wasabi?

Wasabi is een sterke specerij uit de Japanse keuken die vaak wordt gegeten bij sushi en andere visgerechten. De meeste wasabi die tegenwoordig in het Westen verkocht wordt is niet het oorspronkelijke traditionele recept. Het is een imitatie, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en andere stoffen. Ook in Japan wordt vaak imitatie wasabi gebruikt, daar wordt het onder meer in tubes en in poedervorm op de markt gebracht. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan en daarbuiten wordt nog echte wasabi in de sushi verwerkt.

Waar wordt wasabi van gemaakt?

Echte wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia japonica. De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel. De Wasabi is een japans kruid dat gebruikt word bij sushigerechten, men kan de wortel ook geraspt gebruiken in salades. De Wasabia Japonica wordt zo een 20 tot 60 cm hoog. De wortelstok is ongeveer 30 cm lang en 3 tot 5 cm dik. De plant is niet winterhard en heeft een constante luchtvochtigheid nodig. In de vrije natuur kom je deze overplant alleen in Japan en op het Russische eiland Sachalin voor. Van de wortel van deze plant wordt wasabi gemaakt.

Is wasabi gezond?

Als je online zoekt op wasabi kom je al snel terecht op artikelen die zeggen dat wasabi de levensverwachting verlengt, dat wasabi goed werkt tegen kanker, goed is voor je tanden en dat wasabi helpt tegen voedselvergiftiging. Goed is om te weten dat de imitatievariant van wasabi die gemaakt is met mierikswortel soortgelijke geneeskrachten bevatten. Naast de bovengenoemde werkingen heeft wasabi nog meer medicinale werkingen: het gaat ook bloedplaatjesaggregatie tegen, het verlaagd je histamineniveau waardoor minder ontstekingen optreden, het helpt tegen de jeuk bij een allergische reactie als eczeem of andere jeukende huidziektes en de botdichtheid wordt verhoogd als er veel wasabi wordt gegeten!

Zelf Wasabi maken

Perfecte redenen dus om meer wasabi te eten en misschien zelfs zelf te maken. Uiteraard kan je wasabi zelf maken alleen is wasabi erg moeilijk te vinden op de Nederlandse markt. De wasabi die je dus in een sushi restaurant eet is vaak een namaak-wasabi. Voor de ingrediënten wasabi of wasabi poeder kun je het beste naar een toko gaan. Dit is een Japanse winkel. Lees hieronder in 3 stappen hoe je zelf wasabi maakt!


1. Schil eerst de Wasabi. De buitenste rand van de wortel heb je niet nodig en snij ook de takjes weg.


2. Nu moet je de wasabi raspen. Rasp zo fijn mogelijk voor een mooie egale pasta. Wat je na het raspen overhoudt is een bakje met vocht en wasabi.


3. Kneed de wasabi en het vocht tot een balletje en laat dit 10 minuten rusten, zo komen namelijk de smaken vrij. Na 10 minuten rust kan de wasabi geserveerd worden!

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Klik hier voor de aangepaste (Corona)huisregels

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery