Hoe maakt u sushi?

Wilt u zelf sushi maken, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Bent u op zoek naar een sushi recept? En bent u er klaar voor om uzelf te trainen tot een ware sushi chef? Dan hebben wij een leuk weetje voor u… Een opleiding tot sushi chef, ook wel itamae san genoemd, duurt minimaal vijf jaar. Maar niet getreurd! Wij leggen u precies uit met deze 'sushi maken workshop' hoe u als beginner sushi kunt maken! Ook vertellen wij u meer over de verschillende soorten sushi en geven wij een zelf recept sushi rijst zodat u zelf sushi rijst kunt maken.

Because Shiki Sushi likes the way you roll!

Sushi maken voor beginners: it’s soy(a) easy to make!

Zelf sushi maken hoeft niet moeilijk te zijn, alleen u moet er wat meer tijd in investeren! U kunt de ingrediënten gemakkelijk in de supermarkt of bij de lokale toko kopen. Wel is het belangrijk om een aantal goede ingrediënten in huis te halen. Zo is het belangrijk dat de vis vers is, en dat u de juiste sushirijst gebruikt. U wilt natuurlijk niet veel tijd steken in het maken van de sushi om vervolgens droge sushirijst te hebben, toch?

Verschillende soorten sushi

Laten we beginnen met wat basisinformatie over sushi, namelijk welke soorten sushi zijn er? Het is natuurlijk extra leuk om variatie te krijgen in het maken van de verschillende soorten sushi. Wilt u nou zelf sashimi maken, lees dan snel verder!

Uramaki sushi ook wel ‘inside-out sushi’ genoemd bestaat uit sushirijst, ingrediënten voor de vulling van de sushi en zeewier dat aan de binnenkant van de sushi zit;

Maki/ Hosomaki sushi bestaat voornamelijk uit één ingrediënt aan de binnenkant, met daaromheen de sushirijst, met als buitenkant het zeewier;

Nigiri sushi ook wel ‘knijp sushi’ genoemd, bestaat uit een bedje van sushirijst met daarop een vers ingrediënt.

Gunkan sushi behoort tot de Nigiri sushi, echter wordt bij Gunkan de sushi omringt door zeewier.

Temaki sushi is in de vorm van een hoorntje dat gevuld is met sushirijst en verschillende soorten ingrediënten;

Sashimi gesneden dunne reepjes rauw vis.Wilt u alvast, voordat uzelf begint met het maken van sushi, alle verschillende sushi soorten bekijken die Shiki Sushi te bieden heeft?

Bekijk ons menu

Wat heeft u nodig om zelf sushi te maken? | Benodigdheden

Voordat we stap voor stap gaan uitleggen hoe u sushi maakt, is het handig om de volgende keukenspullen voor thuis in te slaan. Dit heeft u nodig wanneer u sushi gaat maken:

- Sushimat om de sushi mee op te rollen;

- Bakje water om de vingers nat te maken/ houden;

- Hangiri of een grote kom voor de sushirijst;

- Rijstkoker of een kookpan met een dikke bodem en deksel;

- Vergiet om de sushirijst mee af te spoelen;

- Spatel om door de sushirijst te gaan;

- Sushi mes om de sushi mee te kunnen snijden;

- Plasticfolie om uw rolmat mee in te pakken.

Basis ingrediëntenDaarnaast zijn de volgende basis ingrediënten een must voor het maken van sushi:

- Gedroogd zeewier (nori vellen)

- Sushirijst

- Rijstazijn

- Water

- Zout & suiker

- Sojasaus, wasabi en gember om het volledig af te maken!

Om de echte sushi beleving te krijgen eet u natuurlijk de sushi met eetstokjes! Maar wist u dat sushi op de traditionele wijze met de handen wordt gegeten? Weer wat geleerd over de japanse gerechten! u bent al op de goede weg om uzelf dadelijk sushi-expert te noemen!

Hoe maakt u sushi? Een stappenplan voor beginners!

U weet nu de basisinformatie over welke verschillende soorten sushi er zijn en wat u absoluut nodig hebt bij het maken van de sushi. Nu is het tijd om stap voor stap uit te leggen hoe u sushi maakt!Hoe maakt u sushirijst? | How to: the perfect sushi rice

De rijst is een onmisbaar element bij het maken van de sushi. Want zonder sushirijst heeft u natuurlijk geen sushi! Weet u niet hoe u sushi rijst moet koken en bent u benieuwd hoe u sushi rijst moet maken? Lees verder voor het sushi rijst recept!

Stap 1

Sushi rijst klaarmaken

Voordat u begint met het koken, is het erg belangrijk om de sushirijst goed schoon te maken. Spoel, aan de hand van koud water, de korrels af en zorg dat ze in beweging blijven. Doe dit net zo vaak totdat het water niet meer troebel is. Laat de sushirijst ongeveer 10 minuten uitlekken.

Stap 2

Kook de sushirijst

Voor het koken van de sushirijst kunt u gebruik maken van een rijstkoker, maar een kookpan doet even goed zijn werk! Hiervoor is het handig om voor uzelf een richtlijn aan te houden voor de hoeveelheid water, namelijk: ongeveer 1,5 kopje water, per kopje rijst. Vervolgens brengt u het aan de kook en laat het ongeveer 15 minuten koken op laag vuur. Nadien haalt u de pan van het vuur en laat de sushirijst in de pan, met de deksel erop, 10 minuutjes nastomen.

Stap 3

Op smaak brengen/ afkoelen

Schep de rijst, met een houten lepel, over in een hangri of een grote kom. Vervolgens brengt u de rijst op smaak met de rijstazijn, suiker en zout. Ook hebben wij hier een handige richtlijn voor, namelijk: gebruik voor 500 gram rijst, ongeveer 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout. Warm de azijn op laag vuur op, samen met de suiker en zout. Na het opwarmen verdeelt u het gelijkmatig over de rijst en breng de sushirijst op smaak. Na al deze stappen te hebben uitgevoerd, laat u de sushirijst volledig afkoelen voordat u gaat begint met het maken van de sushi zelf. Voor goede sushi is het erg belangrijk dat het op kamertempratuur is.

Als tip: Laat de rijst absoluut niet afkoelen in de koelkast, hiermee verpest u de sushirijst volledig!

Stap 4

Hoe rolt u sushi? | Rollin’ rollin’ rollin’

Nu de sushirijst is gemaakt, is het tijd om het te combineren met verschillende soorten vullingen om vervolgens de sushi te gaan rollen! We zullen beginnen met de basis, want: wat is eigenlijk de beste manier om sushi te rollen? Wij leggen u uit hoe u het beste de maki/ hosomaki-, uramaki-, temaki- en nigiri sushi kunt maken.

Wilt u de sushi rijst bewaren? Sushirijst mag na snel terugkoelen (binnen 5 uren naar 7 °C of kouder) maximaal 2 dagen worden bewaard in de koeling bij maximaal 7°C.

Wilt u weten hoeveel sushi rijst per persoon u nodig heeft? Lees hier het artikel die u verteld hoeveel sushi per persoon u moet maken!


  Reserveer direct        sushi bestellen    

Maki/ hosomaki sushi maken

Met een maki sushi maakt u meestal gebruik van één soort vulling, maar u kunt natuurlijk ook meer vulling gebruiken! Als voorbeeld nemen we de Tekka (tonijn) Maki van ons menu. Leg de plasticfolie om het sushimat, leg er een nori vel op en breng, met natte vingers (anders blijft het plakken), een dun laagje rijst aan over het gehele vel. Laat ongeveer twee centimeter over, dit is namelijk de ‘plakrand’. Vervolgens snijd u de tonijn in dunne reepjes en legt u deze in het midden van de rijst. Tot slot maakt u de ‘plakrand’ nat en rolt u met het sushimat over de tonijn, druk het stevig aan en rol weer verder! 

Uramaki sushi maken

Bij een uramaki sushi, ofwel een inside-out sushi, maakt u gebruik van meerdere soorten vullingen. Als voorbeeld nemen we sake (zalm) mango uramaki van ons menu. Net zoals bij de maki sushi, leg de plasticfolie om het sushimat met een nori vel er op. Maak u vingers nat en leg de rijst en wat Japanse furiokake op het nori vel. Normaal begint u dan met rollen, maar nu draait u het nori vel in een snelle beweging om en leg deze weer op de plasticfolie. Nu ligt het nori vel boven, in plaats van onder. Vervolgens legt u op het nori vel de zuivelspread en de dungesneden zalm, avocado en mango. Nu is het weer tijd om te rollen, dus rol met het sushimat over ingrediënten, druk het stevig aan en rol weer

Temaki sushi maken

Bij het maken van temaki sushi begint u niet met een heel nori vel, maar een halve. Als voorbeeld nemen we de crispy temaki van ons menu. Begin met de glimmende zijde naar beneden in uw hand. Maak uw vingers nat en voeg, met uw andere hand, rijst toe en verspreid deze over het gehele vel. Nu is het zaak om een soort gleuf in de laag van de sushirijst te maken. Doe dit van linksonder naar rechtsboven en leg hier vervolgens het Japanse beslag, de avocado, de komkommer en de lollo rosso in. Tot slot hoeft u het alleen maar in een soort puntzak te rollen.

Als tip: leg niet te veel vulling in de Temaki, anders krijgt u hem niet meer dicht!

Nigiri sushi maken

Save the easiest for last! Als voorbeeld nemen we de sake (zalm) nigiri van ons menu. U begint met het snijden van de zalm in plakjes van ongeveer 1 à 2 centimeter, en een paar millimeter dik. Vervolgens pakt u voor één hand de zalm en met uw andere hand een beetje rijst. Vorm de rijst tot een langwerpig bolletje. Leg het bolletje met sushirijst vervolgens op de zalm en druk het goed aan.

Onbeperkt genieten met de sushi van Shiki Sushi en Lounge

Komt u, alvorens uzelf gaat beginnen met het zelf maken van sushi, onbeperkt genieten van de verschillende soorten sushi die Shiki Sushi en Lounge te bieden heeft? Middels ons all you can eat concept kunt u alvast de smaakpapillen prikkelen, zonder enige vorm van tijdsdruk! Reserveer vandaag nog!

VOOR MEER INFORMATIE, NEEM CONTACT MET ONS OP!


Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery