Sushi voor beginners

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de grote steden: sushi restaurants. Een avondje 'all you can eat' is inmiddels een bekend recept voor veel Nederlanders. Maar waar komt sushi eigenlijk vandaan, welke soorten zijn er en hoe eet u sushi? Bent u benieuwd of sushi iets voor u is? Wij zetten alle informatie voor beginners op een rijtje!

Waar komt sushi vandaan?

Sushi is een hedendaags Japans gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië. Ooit werd rijst gebruikt langs de Mekong-rivier door vissers. De gevangen vis werd is de rijst bewaard, zodat de vis veel langer houdbaar bleef. Uiteindelijk werd de rijst weggegooid en alleen de vis geconsumeerd. Deze methode is later overgewaaid via China naar Japan, waar werd geëxperimenteerd met het combineren van de rauwe vis met de rijst. Een nieuw soort gerecht werd ontwikkeld. Dat is sushi zoals wij het nu kennen.

Rijst als basis van sushi

Terug naar de hedendaagse sushi gerechten. Of u nu zelf sushi wilt maken (bekijk hier de tips) of u laat verrassen in een sushi restaurant, u zal snel merken dat rijst altijd de basis is van de verschillende hapjes. Daar is ook de naam sushi van afgeleid, sushi betekent namelijk letterlijk ‘azijnrijst’. Niet alleen het toevoegen van azijn aan rijst maakt het verschil met andere rijstgerechten. Ook de korrels van sushi rijst zijn iets korter en dikker, waardoor ze beter aan elkaar blijven plakken. Bij sommige sushi vindt u de rijst binnenin, en bij sommige sushi vormt de rijst juist de buitenkant van het gerecht. Hoe dan ook, het ziet er vaak erg feestelijk uit! 

Sushi voor beginners | sushi gerechten

Sushi gerechten

Met alleen rijst heeft u nog geen sushi gerecht. Vaak wordt een vorm van rauwe vis en zeewier (‘nori’) toegevoegd om het gerecht compleet te maken. Sushi wordt gegeten in volgorde van lichtere smaak naar sterkere smaak, dus van witte vis naar rode vis. Sushi zonder vis is ook een optie! Bekijk onze menukaart voor alle gerechten. De meest bekende sushi gerechten zijn: Uramaki, Maki, Sashimi, Nigiri en Temaki. Wij hebben de meest bekende gerechten voor u op een rijtje gezet in een andere blog. Lees het hier!

Sushi voor beginners | sushi gerechten

Wasabi, gember en sojasaus

Sushi wordt normaal gesproken gegeten met wasabi, gember en sojasaus. Wasabi is scherp van smaak, dus neem hier in het begin zeker niet te veel van. Begin met een klein beetje wasabi over uw sushi te doen en doop het niet eerst in de sojasaus. Sojasaus is juist weer iets zoeter, maar neem ook hier niet te veel van. Doe een klein beetje in uw bakje en dip de sushi (met name de vis) heel licht in de saus. Gember is bedoeld om de smaak te neutraliseren, dus dit neemt u tussendoor. Gember hoort niet met het sushi gerecht gecombineerd te worden.

Sushi voor beginners | wasabi, gember, sojasaus

Sushi voor beginners | sushi met stokjes

Hoe eet u sushi?

Nu we weten wat sushi is, gaan we door naar een andere belangrijke vraag: eet u sushi met stokjes, met de handen of met bestek? Officieel eet u sushi vooral met u handen. Dit is dan ook helemaal niet onbeleefd om te doen. Het snijden van uw sushi met bestek is juist onbeleefd, omdat het hapje secuur door de kok is samengesteld. De combinatie van alle ingrediënten samen maakt de smaak, dus het is bedoeld om in één keer naar binnen te werken. Niet voor niets ligt er vaak een handdoek klaar om uw handen aan af te vegen. Het eten van sushi met stokjes is vooral een westerse gewoonte, omdat het wordt gezien als Aziatisch eten. Sommige hapjes zijn fijner met stokjes te eten, dus oefen daar ook gerust op als u voor het eerst naar een sushi restaurant gaat.

Sushi voor beginners | sushi met stokjes

Hopelijk heeft u nu een beter beeld van sushi. Wilt u het een keer uitproberen? Kom eens langs bij Shiki Sushi Lounge en ervaar het zelf.

Reserveer EEN TAFEL

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery