Hoe word je een echte sushi chef?

Sushi chef word je niet zomaar! De kunst van het sushi bereiden leer je namelijk niet in 2 maanden. Een échte sushi chef heeft een opleiding achter de rug van een aantal jaar! Misschien heb je zelf al eens geprobeerd op sushi te maken en kwam je er gaandeweg achter dat dit nog niet zo heel makkelijk gaat. Daarom ook de vraag: “Hoe moeilijk is het wel niet om sushi chef te worden!” Laten we alvast een tipje van de sluier oplichten: een sushi chef worden kost je tien jaar van je leven!

Ben jij benieuwd wat er voor nodig is om een sushi chef te worden? In dit artikel lees je er alles over!

Het volgen van een sushi opleiding

Oke, tien jaar is erg lang maar dan ben je wel een expert in het maken van sushi. En dat kost even. De meeste die beginnen met een sushi opleiding zien de eerste twee jaar niets van vis, rijst of iets dat de vorm heeft van sushi. Beginnende studenten zullen de eerste twee jaar van hun opleiding een ondersteunende factor spelen in de sushi keuken. Dit houdt in dat zij alleen boodschappen mogen doen, simpele keukenkarweitjes en misschien als de student gelukt heeft; de rijst koken. Waarom zal je denken? Een beginnend sushi chef moet zich namelijk bewijzen. In de ondersteunende rol bewijs je loyaliteit en betrouwbaarheid aan je team.

Itamea-San

Als de aspirant sushi chef zijn plaats in de keuken heeft gewonnen zullen de taken zich verder uitbreiden tot het netjes neerleggen van de sushi, het leren van het fileren en snijden van de vis en leert de student welke vis hij of zij moet kopen en welke vis geschikt is voor de sushi. Na 5 jaar legt de student een examen af. Als het examen voldoende is afgerond mag de student zich Itamea-San of geschoolde sushi chef noemen en is de student bevoegd om sushi te bereiden.

Promoveren tot Fugu-kok

Nu gaven wij in de inleiding aan dat een opleiding tot sushi chef soms wel tien jaar duurt, en dit klopt, als de itamea-san ervoor kiest verder te studeren naar Fugu-kok. Misschien ben je wel bekend met de delicatesse kogelvis. Deze Japanse vis heeft organen die voor de mens giftig zijn. Het gif van de kogelvis kan voor spierverlamming zorgen. Toch is dit een delicatesse in Japan en ondanks dat risico blijft fugu ook een populaire delicatesse onder ware sushiliefhebbers. Een afgestudeerde Fugu-kok weet precies hoe hij de organen moet verwijderen uit de kogelvis. Omdat het bereiden van deze delicatesse veel kennis vereist en (mocht het verkeerd gaan) het dus ook dodelijk kan aflopen, duurt de opleiding naar fugu-kok minstens tien jaar. Na tien jaar heeft de student genoeg kennis opgedaan om het examen voldoende af te kunnen ronden. Alleen dan krijgt de student zijn vergunning om kogelvis te mogen bereiden.

Ben je van plan lekker zelf aan de slag te gaan? 

Wij hebben alvast 5 leuke en orginele sushi recepten voor je uitgedacht; lees ze hier!

Of misschien wil je weten hoeveel sushi je per persoon moet maken? Dat kan je hier lezen!

Weet je niet hoe je moet beginnen? Wij hebben ook een leuke blog geschreven over hoe jij je eigen sushi kan maken; lees de blog hier!

Of wil je sushi maken overlaten aan de professionals? Bestel hier de sushi van Shiki Sushi Lounge!

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery