Hoe lang kun je sushi bewaren?

Het zal je vast wel eens zijn overkomen, je bestelt sushi en je houdt een paar stukjes over. Om dit in de toekomst te voorkomen, kun je ons artikel over hoeveelheid stukjes sushi lezen. Mocht je nou onverhoopt te veel sushi hebben besteld, is het natuurlijk zonde om deze sushi weg te gooien. Maar kun je sushi eigenlijk wel bewaren? En hoe lang kun je deze sushi dan bewaren? In dit artikel wordt gekeken naar welke sushi je besteld hebt, waar de sushi vandaan komt en hoe je het veilig kunt bewaren.

Hoe lang blijft sushi goed?

Sushi is in essentie eenvoudig gehouden om de kwaliteit van de ingrediënten zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Het is de bedoeling dat verse sushi zo snel mogelijk gegeten wordt om deze kwaliteit te kunnen waarderen. Dit is een sterk contrast ten opzichte van supermarkt sushi. Deze sushi is klaargemaakt in een fabriek en dagen geleden verpakt. Deze sushi is dan ook expres langer houdbaar gemaakt. Verse sushi die ter plekke wordt klaargemaakt is meestal minder lang houdbaar en hier zijn een aantal factoren die meespelen.

Zo is het van belang om te kijken naar welke sushi er over is gebleven. De ingrediënten van sushi stukjes bepalen namelijk meestal hoe lang iets bewaard kan worden. Zo wordt er met rauwe vis meestal veel voorzichtiger omgegaan als het om houdbaarheid gaat dan bijvoorbeeld komkommer. Een stukje kappa maki (komkommer en rijst omwikkeld met zeewier) blijft langer houdbaar dan een nigiri zalm (zalm met rijst).

Een andere factor die meespeelt is temperatuur. Sushi in een restaurant wordt meestal lauw geserveerd. Dit betekent standaard een kortere houdbaarheid, omdat bacteriën sneller vermenigvuldigen op hogere temperaturen. Dit is ook waarom supermarkt sushi op minder dan 7 graden Celsius wordt bewaard. Voor lauwe sushi geldt de regel dat je het binnen 4 uur op moet eten. Hierna is het verstandig om de sushi weg te gooien. Kijk, ruik en proef wel voordat je sushi weggooit om voedselverspilling te beperken. Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur. Ook binnen deze 24 uur moet gekeken worden naar de kwaliteit van de overgebleven sushi, vooral bij stukjes sushi met vis of zeevruchten. Stukjes sushi waar geen vlees of vis in zit kunnen mogelijk een dag langer in de koelkast blijven staan. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de sushi achteruit gaat, dus probeer sushi zo kort mogelijk te bewaren.

sushi bewaren

Hoe lang blijft sushi goed?

Hoe kun je sushi het beste bewaren?

Als je overgebleven sushi wilt bewaren, is het ook handig om te kijken naar de beste manier om dat te doen. Als je sushi in de koelkast bewaard, kun je het beste een container met deksel gebruiken, om kruisbesmetting in te perken. In het geval dat je geen geschikte container hebt, zoals een plastic bakje of schaaltje, kun je ook gebruik maken van aluminiumfolie of plasticfolie. Sushi in de vriezer bewaren wordt niet aangeraden, omdat de rijst hiervan uitdroogt en het zeewier harder kan worden. Dit zorgt voor een minder aangename sushi ervaring. Volgens het Voedingscentrum kan sushi 3 maanden in de vriezer bewaard blijven op -18 graden Celsius.

Hoe lang blijft sushi goed?

Onze sushi is waarschijnlijk te lekker om te bewaren... Proberen?

BEKIJK ONS MENU sushi bestellen

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery