Wat is een poke bowl?

Een poke bowl, of poké bowl, is een heerlijke maaltijd met rijst, vis, groente, specerijen en saus. Van oorsprong is het een Hawaiiaans gerecht, maar het past perfect in de Japanse keuken. Het is immers in Hawaii al sterk beïnvloed door Japanse ingrediënten en smaken, en het bevat praktisch dezelfde ingrediënten als sushi, maar dan in een kom - een bowl. Een heerlijke sushi salade dus!

BEKIJK ONS MENU poke bowl bestellen

Ingredienten van een poke bowl

Poke is Hawaiiaans voor “in stukjes snijden”, en dat is precies wat er gedaan is met de groenten en vis die in de bowl zitten. Eigenlijk kan de poke bowl met alle soorten vis en groenten worden gemaakt. 

Zo is tonijn een veelgebruikte vis voor dit gerecht, maar zalm is ook zeer smakelijk uit een kommetje. Je kunt vrijwel alle vissen in je poke bowl vinden, maar deze zullen traditioneel wel rauw zijn. Mocht je even geen trek hebben in rauwe vis: gekookte krab of garnaal misstaat ook niet in je bowl. Zelfs kip is te vinden in sommige varianten! Oja, als vegetarisch alternatief is ook tofu nog mogelijk. Qua groenten komen avocado en zeewier veel voor, maar ook hiervoor geldt: alles is mogelijk!

De groenten en vis (of krab) worden samen met specerijen en de dressing of saus toegevoegd aan de rijst, waardoor er een heerlijke sushi salade ontstaat!

  

Wat is het verschil tussen een Hawaiian Poké Bowl en een Japanse Poké Bowl?

Eigenlijk is er geen verschil tussen een Hawaii Poké of een Japanse Poké, beide termen verwijzen namelijk naar het gerecht dat afkomstig is uit de Hawaiiaanse keuken. Hoewel de basis van het gerecht dus Hawaiiaans is, kan het in verschillende regio's en keukens worden aangepast naar de kenmerken van die keuken. Zo kan je de Hawaiian Poké Bowl dus omtoveren naar een Japanse versie, door specifieke ingrediënten en smaken toe te voegen die kenmerkend zijn voor de Japanse keuken. 

Ingredienten poke bowl

Hoe eet je een poke bowl

Manier van eten

Zeker als je je poke bowl met rauwe vis eet, wat meestal het geval zal zijn, eet je het gerecht koud. Uiteraard is het gebruikelijk om dit gerecht met stokjes te eten, wat makkelijk kan door de klein gesneden ingrediënten. Zoals voor alle gerechten geldt: lukt het niet met stokjes, mag je uiteraard ander bestek erbij pakken. Als je maar geniet!

Hoe eet je een poke bowl

Poke bowl = Pokéball?

Wellicht doet de naam poke bowl je denken aan de populaire Japanse serie Pokémon, een tekenfilmserie waarin monstertjes met een bal, de zogenaamde ‘Pokéball’, kunnen worden gevangen. Wat is dan de relatie tussen het gerecht en de serie? 

Eigenlijk heeft de poke bowl niks te maken met Pokémon. Zoals hierboven uitgelegd, is poke Hawaiiaans voor ‘in stukjes snijden’. De serie Pokémon heet gek genoeg in Japan juist ‘Pocket Monsters’. Deze naam hebben de makers Japans willen doen klinken, zodat het in de rest van de wereld beter aan zou slaan. Dit is een proces dat wasei eigo heet - het Japans maken van Engelse woorden. Zo is ‘Pocket Monsters’ verbasterd tot ‘Pokémon’. Of een Pikachu daadwerkelijk lekker is in een poke bowl zullen we waarschijnlijk nooit weten…

Benieuwd geworden naar onze poke bowls?

BEKIJK ONS MENU poke bowl bestellen

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery