Sushi rijst maken

Een onmisbaar ingrediënt bij sushi is rijst. Hoewel de rijst voor sommige sushi-liefhebbers niet de ster van de show is, is het zeker de niet te missen sidekick. De smaak en structuur van de sushi rijst kan de rol maken of breken. Maar hoe maak je deze rijst nou eigenlijk zelf? Voor de koks van Shiki Sushi & Lounge is de rijst het belangrijkste ingrediënt van de sushi, zij hebben daarom ook hard aan het Shiki Sushi rijst recept gewerkt.

In dit blog delen wij onze expertise met jou zodat jij thuis ook van de lekkerste sushi en poke bowls kunt genieten. Ben je nieuwsgierig geworden naar ons authentieke sushi rijst recept?
Lees dan snel verder!

Reserveren

Wat is sushi rijst?

Wanneer je bekend bent met sushi of ooit een poging hebt gedaan om het zelf te maken, weet je waarschijnlijk al dat sushirijst een unieke rijstsoort is. Sushirijst, ook wel Japanse rijst genoemd, is een stuk ronder en dikker dan andere soorten rijst en is afkomstig uit Japan. Japanse rijst groeit, net als andere rijstsoorten, aan een plant. Het is net als tarwe ook een graansoort en wanneer de sushi bewerkt is bestaat de rijstsoort voornamelijk uit zetmeel en proteïne. Japanse rijst bevat van nature wat meer zetmeel dan andere rijstsoorten, dit maakt dat de rijst een stuk kleveriger wordt na bereiding - een perfecte basis om sushi mee te rollen die niet uit elkaar valt. 

 

Hoe groeit sushi rijst?

Sushi rijst is dus net als tarwe een graansoort. Dit betekent dat de rijst aan een rijstplant groeit, welke bestaat uit de wortels, stengel, bladeren en pluim. Rijst heeft simpelweg voldoende zon en water nodig om te kunnen groeien, het kan dan ook groeien op plekken buiten Azië zoals in Spanje, Italië, Californië of Argentinië. Van één zo'n rijstplant komen gemiddeld 80 tot 100 rijstkorrels per oogst, je hebt dus heel wat rijstplantjes nodig om sushi te kunnen maken! 

Sushi rijst maken

Nu je wat meer weet over de herkomst van sushirijst, leren we je meer over het maken van de perfecte rijst om sushi te maken. Het maken van sushi rijst is niet moeilijk, je moet enkel het recept goed volgen!

Wat heb je nodig om zelf sushi rijst te maken?

  • 500 gram Japanse rijst (wij adviseren koshihikari rijst)
  • 6 el rijstazijn
  • 4 el suiker
  • 2 tl zout

Overige benodigdheden:

  • Een kookpan met deksel
  • Een steelpan
  • Een schaal
  • Een theedoek
  • Een spatel
  • Een fijne zeef

De sushi rijst bereiden

Bepaal vooraf hoeveel rijst je nodig hebt. Wanneer je 500 gram onbereide sushi rijst neemt, houd je na het koken van de rijst ongeveer 900 gram gekookte rijst over. Dit is genoeg voor ongeveer 4 sushi rollen.

1: de sushi rijst wassen

Strooi de sushirijst in een fijne zeef en hang deze in een schaal. De schaal zet je onder de koude kraan en was de rijst ongeveer zeven keer met je handen. Het water wordt melkachtig door het afgespoelde zetmeel. Haal de zeef met rijst na het wassen uit het water en laat deze zwellen, het vocht dat nog aan de rijst zit laat je aan de lucht opdrogen. 

2: de sushirijst koken

De gewassen rijst doe je met 550 ml water in een pan. Met de deksel op de pan breng je de rijst aan de kook. Draai het vuur laag wanneer het water kookt en kook de rijst zachtjes door totdat al het water is opgenomen; dit duurt om en nabij 15 minuutjes. 

3: het afkoelen van de rijst

Wanneer al het water is opgenomen haal je de pan van het vuur en laat je de rijst nogmaals 15 minuten rusten met de deksel op de pan. Wikkel de theedoek om de deksel heen voor je deze terug plaatst op de pan, zodat de condens niet op de rijst druppelt. 

4: sushiazijn klaarmaken

Verwarm rijstazijn samen met de suiker en het zout in een steelpan. Roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Het azijnmengsel mag niet koken, dus haal dit tijdig van het vuur. Laat ook het azijnmengsel afkoelen, het is belangrijk dat deze op kamertemperatuur is. Wanneer de sushirijst en het azijnmengsel afgekoeld zijn tot kamertemperatuur voeg je het azijnmengsel toe aan de sushirijst terwijl je de rijst omschept. 

Nu de rijst klaar is, is het tijd om de sushi te rollen!

Vind je het maken van eigen sushirijst toch iets te veel werk of ben je nog geen expert in het rollen van je eigen sushi? Geniet dan onbeperkt van heerlijke sushi rollen en diverse andere Aziatische fusion gerechten bij Shiki Sushi & Lounge, onze sushi chefs staan voor je klaar om hun favoriete combinaties met je te delen! Nieuwsgierig geworden? Ontdek de verschillende sushi soorten of het Shiki Sushi & Lounge menu

Reserveren Menukaart

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery