Sushi etiquette

Sushi is lekker. En dat weten wij in Nederland. Al een aantal jaren is sushi hier niet meer weg te denken. Maar ondanks dat Nederlanders veel sushi eten, wordt sushi lang niet altijd op de juiste manier gegeten. Japanners eten hun sushi met hele andere gewoontes dan dat wij hier doen. Wasabi in je sojasaus roeren bijvoorbeeld. Of elk stukje sushi met stokjes in je mond steken. Dus wat drink je eigenlijk bij je sushi en welk stukje sushi eet je wel of niet met stokjes? Hoe eet je sushi? Geen paniek, hieronder worden alle sushi etiquette do’s en don’t uitgelegd!

Sushi etiquette | sushi met stokjes

Hoe eet je met stokjes

Wij Nederlanders zijn gewend om elk stukje sushi met stokjes te eten. Maar dit is helemaal niet zo gebruikelijk in Japan. Nigiri mag je bijvoorbeeld met je vingers eten en Handrolls – de naam zegt het al - ook. Sashimi eet je weer wel met stokjes en Maki Sushi (waarbij zeewier aan de buitenkant zit opgerold) moeten ook met stokjes gegeten worden. Sushi zijn gemaakt in kleine stukjes. Het is op die manier gemaakt om in één hap in een keer in je mond te kunnen stoppen. Dus geen geklieder met halve hapjes! Naast het geklieder zal de smaakbeleving ook heel anders worden als je halve hapjes van je sushi neemt.

Sushi etiquette | sushi met stokjes

Hoe eet je sushi

Bij je sushi krijg je een schaaltje met sojasaus. Veel mensen dippen hun rijst in plaats van het stukje vis in de sojasaus. Zo krijg je waarschijnlijk te veel sojasaus op je rijst en heb je kans dat de kleefrijst uit elkaar valt. Dip dus alleen je vis in de sojasaus! Dus bij nigiri sushi (het bolletje rijst met een stukje vis erop) probeer je de sushi aan de vis-kant in de sojasaus te dopen.

Naast het schaaltje sojasaus staat er ook vaak een schaaltje met wasabi. Wat veel mensen doen is hun wasabi mengen in hun sojasaus. Maar als je meer pit wilt op je sushi, doe je eigenlijk de wasabi apart van de sojasaus op de vis.

De gari (ingemaakte gember) eet je tussen de verschillende sushi door, maar nooit te gelijk. Het reinigt je smaakpalet zodat je de volgende hap weer goed kunt proeven.

Wasabi met sushi eten

Sake drinken bij sushi

Wat drink je bij sushi

Sake is een Japanse alcoholische drank die onder andere wordt gemaakt van rijst. Het wordt ook wel rijstwijn of rijstewijn genoemd, hoewel sake eigenlijk geen wijn is. Omdat zowel sushi als sake op rijst gebaseerd zijn, is het volgens japanners beter om geen Sake te drinken bij je sushi. Ze complementeren ze elkaar niet goed volgens de Japanners. Bier of groene thee is in dit geval een betere keuze voor bij je sushi.

 

Sake drinken bij sushi

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery