Welke wijn drink je bij Sushi?

Misschien heb jij je het wel eens afgevraagd wat je het beste kan drinken bij je sushi? Welke soort wijn drink je bij je sushi? Wat drinken Japanners bij hun sushi? En hoeveel verschilt dit per land in Azië? In Japan is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een biertje te bestellen bij je sushi en in het westen drinkt men graag een wijntje bij hun eten. Dus wat drink je bij je sushi? Nu zullen vele denken: ‘Sushi is vis en bij vis hoort witte wijn.’ Errrr, fout! Witte wijn is niet wat ze in Azië bij hun sushi drinken. In Azië drinken ze een rijstwijn genaamd Sake of een zoete rijstwijn genaamd Mirin. Benieuwd naar deze Japanse rijstwijnen? Lees dan snel verder!

Wat is sake

WAT IS SAKE?

Sake is een drankje dat men in Azië bij hun sushi drinkt. Sake pakt de uitgesproken smaken van sushi op en ondersteund de pure vis. Dit zijn hele mooie woorden die eigenlijk omschrijven dat Sake ervoor zorgt dat je bepaalde smaken in de sushi beter proeft. Het voorkomt dat de vis te vissig wordt. Sake wordt ook wel rijstwijn genoemd, al wordt Sake gemaakt door rijst te fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou in dit geval dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op het maken van bier dan het maken van wijn. Net als bier zijn er ook vele soorten Sake. Aan sommige wordt er extra alcohol of suiker toegevoegd. Het alcoholpercentage in Sake kan variëren tussen de 13,5 en 19%. De smaak van Sake is een beetje te vergelijken met dat van sherry, maar tegenwoordig is het moeilijk om over de smaak een echt duidelijke uitspraak te doen, omdat er zoveel verschillende Sake bestaan. Maar vergis je niet, een écht goede Sake is erg kostbaar en moeilijk te vinden.

Wat is sake

WAT IS MIRIN?

Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin. De laatste twee varianten zijn uitgevonden, zodat er geen accijns op geheven wordt en/of een alcoholvergunning nodig is om het te verkopen. Deze twee varianten van Mirin zijn niet geschikt om te drinken, maar wel geschikt om mee te koken. Men omschrijft de smaak van Mirin als witte balsamico azijn met veel suiker. Hoe authentieker/duurder de Mirin, hoe complexer de smaak. Hoe authentieker Mirin, hoe minder toevoegingen op het etiket en hoe hoger het alcoholgehalte.

Wat is mirin

Sake of mirin proberen

Wanneer drink je Sake of Mirin?

Het woord “sake” betekent in Japan letterlijk “alcoholhoudende drank”, het is dus een verzamelnaam. Dat wat wij Sake noemen heet er Nihonshu. Dan weet je waarom ze je raar aankijken als je in Japan om Sake vraagt. Afhankelijk van de soort Sake of Mirin, de voorkeur van de drinker en de tijd van het jaar kan Sake of Mirin koud of warm gedronken worden. Mirin wordt veel gebruikt in de Japanse keuken en zal je dus vaak terugvinden in marinades, soepen en sauzen, en ook Sake wordt hiervoor wel eens gebruikt. Een Sake die openstaat kan wel maanden, zo niet jaren, buiten de koelkast bewaard worden. Mirin kan je na het openen een aantal maanden buiten de koelkast bewaren. Het verschil tussen Sake en Mirin zit hem in de smaak en alcoholpercentage. Sake is hierin veel sterker dan Mirin en kan dus ook bijdragen aan de keuze en het moment waarop je een van deze Japanse rijstwijnen drinkt.

 

Shiki Lounge heeft ook een Sake op het menu staan. Wil je deze proberen bij je Sushi? Vraag er dan naar aan een van onze collega’s!

Sake of mirin proberen

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery