Dim Sum of Gyoza: wat is het verschil?

Wanneer je liefhebber bent van aziatische keukens zal je vast al eens kennis gemaakt hebben met verschillende gestoomde, gebakken of gefrituurde dumplings. Deze deegpakketjes, oftewel dumplings, zijn gemaakt van een dun laagje opgevouwen deeg met een vlees-, vis- of groentevulling. Bij restaurant Shiki krijgen wij vaak de vraag wat het verschil tussen Dim Sum en Gyoza is. In deze blog leggen we het voor je uit!

MENUKAART bEKIJKEN

Oorsprong van dumplings

Dim Sum en Gyoza zijn beide populaire gerechten met een oorsprong uit de Aziatische keuken. Dim Sum is een Chinese traditie ten opzichte van een specifiek gerecht. De naam verwijst naar een selectie van hartige en zoete gerechten. Deze gerechten worden wereldwijd vaak geserveerd als snack, voorgerecht of side-dish bij een maaltijd - vanuit een stoommandje dat gemaakt is van Bamboe-hout of op kleine schaaltjes. Dim Sum gerechten worden op verschillende manieren bereid, zoals gestoomd, gebakken of gefrituurd. In China wordt het ook vaak gegeten als ontbijt of tijdens de thee. 

De Gyoza is een oorspronkelijk Japans gerecht dat afgeleid is vanuit Chinese Jiaozi en is tevens een soort dumpling. Het gerecht is rond 1940 geïntroduceerd als gerecht binnen de Japanse keuken toen Chinese immigranten het tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Japan brachten. Het grootste verschil tussen de Chinese Jiaozi en de Japanse Gyoza zit 'm in het deeg - het deeg van de Gyoza is namelijk een stuk dunner.

In Japan wordt Gyoza voornamelijk als een voorgerecht gegeten en zijn ze populair als streetfood en bij ramen restaurants. Bij all you can eat restaurant Shiki Sushi & Lounge serveren wij het lekkerste uit de authentieke Japanse keuken, zo ook de bekende Gyoza dumplings. 

dim sum rotterdam

japanse gyoza rotterdam

Bereidingswijze Dim Sum en Gyoza

Het grote verschil tussen Dim Sum gerechten en Gyoza zit in de bereiding, de vulling en bovenal het deeg. 

Deeg en vulling

Dim Sum wordt bereid met verschillende soorten deeg, zoals gestoomd bun-deeg en loempia vellen. Dit deeg kan dun of dik zijn - dit hangt af van het Dim Sum gerecht. Dim Sum gerechten worden gevuld met verschillende soorten vlees, vis en groenten. Denk hierbij aan varkensbuik, garnalen, rundvlees, groenten en meer. De smaak kan door het gebruik van kruiden in combinatie met de proteïne- of groentesoort erg uiteenlopen. Dim Sum kan ook zoet zijn, buns worden bijvoorbeeld gevuld met een soort custard of zoete rode bonenpasta. 

Gyoza dumplings worden gemaakt met dun tarwedeeg, een soort deeg dat vergelijkbaar is met het deeg dat gebruikt wordt bij het maken van wontons. Het deeg wordt meestal gevuld met gehakt varkensvlees, maar kan variëren met kip, rundvlees, garnalen, eend of groenten (zoals kool). Veelal wordt de vulling op smaak gemaakt met ingrediënten zoals knoflook, Chinese bieslook, gember en sojasaus. 

japanse gyoza rotterdam

Bereidingswijze

Dim Sum en Gyoza worden beide op verschillende manieren bereid. De meest populaire Dim Sum gerechten, zoals siu mai en cha siu bao, worden gestoomd. Maar Dim Sum kan ook worden gebakken, gefrituurd of gekookt. Gyoza wordt meestal gebakken of gestoomd en vervolgens gebakken om een gebakken onderkant te creëren. Vaak wordt Gyoza geserveerd met een dipsaus op basis van sojasaus, azijn en sesamolie - dit geeft het gerecht een extra umami-kick. 

gyoza eten rotterdam

GYOZA ETEN ROTTERDAM

Hoewel Dim Sum en Gyoza beide dumpling soorten zijn, verschillen ze in oorsprong, bereiding en vulling. Daarnaast komen de dumpling soorten voor in verschillende Aziatische culturen. Zin om authentieke Japanse Gyoza te komen proeven? Geniet onbeperkt van Gyoza en andere Japanse gerechten zoals Sushi en wokgerechten bij Shiki Sushi & Lounge in Rotterdam Oost. 

Reserveren

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery