Wat is sushi rijst?

Net zoals bij normale rijst heb je bij sushi rijst keuze uit verschillende soorten. Het kiezen van de juiste sushi rijst is essentieel voor een goed sushi restaurant, omdat de basis van de meeste sushi begint met rijst. Net als het deeg van een pizza moet de basis van de sushi goed zijn. De meeste sushi rijst bestaat uit een korte korrel die zijn vorm goed behoudt tijdens het koken en plakkerig genoeg is om sushi mee te vormen. Daarnaast wordt er aan de rijst meestal een rijstazijn met suiker en zout toegevoegd, om de rijstbasis wat smaakvoller te maken in de uiteindelijke sushi.

Hoe bereid je sushi rijst?

Om de sushi rijst klaar te maken om sushi mee te maken, moeten de rijstkorrels eerst worden afgespoeld. Op de rijst zit namelijk een laagje koolhydraten die niet wenselijk zijn, omdat het de structuur en de textuur van de sushi negatief beinvloed. Je kunt de sushi rijst in een kom of schaal stoppen en onder stromend koud water spoelen totdat het water niet meer troebel wordt. Na het afspoelen laat je de rijst tien minuten uitlekken.

Vervolgens moet de rijst in kokend water gedurende 12 minuten worden klaargemaakt. Als de rijst klaar is met koken, kun je het water afspoelen en de rijst in de warme pan afgedekt laten doorstomen. Hierdoor wordt de rijst van binnen gaar en krijg je een wenselijke structuur en textuur.  Als de rijst klaar is met stomen, kun je het af laten koelen tot kamertemperatuur om er sushi van te rollen.

Sushi rijst

Rijstsoorten

Kan ik elke rijstsoort gebruiken om sushi mee te maken?

Niet elke rijstsoort is geschikt om sushi mee te maken. In de supermarkt wordt sushi rijst meestal expliciet 'sushi rijst' genoemd om verwarring te voorkomen. Jasmijnrijst en basmati rijst bijvoorbeeld zijn niet geschikt als sushi rijst omdat de graanlengte te lang is en de rijst niet plakkerig genoeg is. Hierdoor is de rijst onhandig om mee te werken en valt de sushi sneller uit elkaar. In professionele Japanse keukens zijn er nog verschillende soorten sushi rijst te onderscheiden. Elke rijstsoort heeft zijn eigen smaak en daardoor zijn eigen plek in de Japanse keuken.

Rijstsoorten

Benieuwd geworden naar wat wij doen met sushi rijst?

BEKIJK ONS MENU sushi bestellen

Beste gast,

Op dit moment kunt u alleen online reserveren en niet telefonisch. Klik op de onderstaande knop om te reserveren en de beschikbaarheid per dag/tijdstip online in te zien.

Reserveer hier

Heeft u een algemene vraag, dan kunt u ons telefonisch bereiken via

Bel Shiki

Bel Shiki Bel Shiki
Bel Shiki Bel Shiki
Reserveer uw tafel Reserveer uw tafel
Shop Take-away & delivery